FAQ: Hoe krijg ik het ziekteverzuim naar beneden?

FAQ:
Mijn organisatie heeft een ziekteverzuim van meer dan 4%. 
Hoe krijg ik het verzuim naar beneden?

Als adviseur krijg ik vaak de vraag: “Hoe krijgen we ons verzuim structureel naar beneden?” Ik begin dan vaak met een uitleg wat verzuim eigenlijk is en waardoor het veroorzaakt wordt.

Mensen verzuimen voornamelijk wanneer ze teveel hebben gegeven. Door te verzuimen maken ze tijd om de balans tussen geven en nemen te herstellen. Het verzuim duidt dus op een verstoring in de balans tussen geven en nemen. De balans tussen geven en nemen is één van de wortels van een organisatiesysteem.

Wanneer we praten over een enkel verzuimgeval, ligt de oorzaak vaak bij de persoon zelf. Wellicht is een ongezonde leefstijl de oorzaak van het verzuim, of iets uit de familie- en gezinsdynamiek.
 Als manager of directeur zijn wij gewend om per geval te kijken naar verzuim. Hierdoor zien we het totale beeld vaak niet meer. En doordat we het totale beeld niet overzien, ligt het dan snel aan de persoon zelf. Een cirkelredenering.
Wij kunnen er toch niks aan doen dat hij een ongeluk heeft gehad?” of “Wij kunnen er toch niks aan doen dat die man een herseninfarct heeft gehad?” zijn de standaardreacties die wij krijgen.

Zodra we het individuele geval loslaten en uitzoomen om naar het geheel te kijken, zien we hele andere dingen. Dan zien we ineens dat het verzuim organisatiebreed boven de 4% is uitgekomen. Zodra het verzuim boven de 4% uitkomt, spreken we over een structureel verzuim. De oorzaak van het verzuim komt dan hoogst waarschijnlijk ergens anders vandaan. Dit geldt dus ook voor de mensen die een been breken of een ongeluk krijgen. Want hoe kan het dat de persoon een ongeluk heeft gehad? Niet goed opgelet in het verkeer? En hoe komt dat?

Wanneer het ziekteverzuim dus boven de 4% komt, is er sprake van een probleem in het fundament van de organisatie; de wortels van het organisatiesysteem. Mocht dat in jouw organisatie het geval zijn, stel jezelf dan eens de volgende vragen:

 • Heeft mijn organisatie een helder bestaansrecht? (In de regel is dit niet niet meer dan 2 zinnen lang)
 • Zo ja, is het bestaansrecht dan ook bij iedereen duidelijk? 
Snappen de mensen waaraan zij werken? En past dit ook bij hun eigen bestaansreden?
 • Wordt de ordening goed ingevuld? 
Welke wijze van sturing geven wij aan de medewerkers?
  Onderzoek toont aan dat sturing op de Angelsaksische wijze (ook wel Newtoniaans of directief genoemd) onbalans tot gevolg heeft. De manager vraagt (of eist?) steeds meer en controleert voortdurend. Van vertrouwen is geen sprake. De mensen zitten gevangen en angst regeert. Angst is stress en stress zorgt er uiteindelijk voor dat de energie stagneert en dat veroorzaakt uiteindelijk symptomen als bijvoorbeeld ziekte.
 • Waar concentreert zich het verzuim? Is het een specifieke afdeling of is het organisatiebreed?
 • Zijn de kaders helder waarbinnen de medewerkers moeten functioneren? Of is er veel onduidelijkheid en zwemmen ze?
 • Heeft iedereen een gevoel dat ze een goede bijdrage kunnen leveren aan het bestaansrecht?
 • Zijn er markante momenten geweest in de geschiedenis van het organisatiesysteem? Zijn de medewerkers, of de afdeling, daarbij betrokken geweest? Of hun voorgangers? Zijn ze wellicht trouw aan iets wat in het verleden is gebeurd? En wat nu mogelijk om erkenning vraagt in plaats van wegstoppen onder het vloerkleed?

Kortom, verzuim is dus niet zomaar even op te lossen met een een vitaliteitsplan of sturen op de eigen verantwoordelijkheid. Verzuim is een serieus symptoom dat de organisatie in onbalans is. Dat vraagt om nader onderzoek in de wortels van het organisatiesysteem. En als deze wortels weer in balans zijn, verdwijnt het hoge verzuim als sneeuw voor de zon.

Wil je meer informatie wat Onbezorgd Ondernemen kan doen voor jouw organisatie? Neem dan contact op via telefoonnummer (06) 51 31 10 19 of stuur een mail naar info@onb-ond.nl.

PS.
Er zijn ook andere soorten van verzuim die vaak wat minder zichtbaar zijn, maar die wel als functie hebben om de balans tussen geven en nemen te herstellen. Voorbeelden hiervan zijn ‘de kantjes er vanaf lopen’, een 9-5 mentaliteit, geen stap extra doen. Maar ook diefstal van de werkgever is een vorm om de balans tussen geven en nemen te herstellen. Als je alles bij elkaar optelt, is er veel verlies van productiviteit en geld in een organisatie. Het loont dus zeker om wat aan je verzuim te gaan doen!

Auteur: Benno Rijpkema

Als coach en specialist in excellent veranderen ondersteun ik opdrachtgevers op hun weg naar succes. Ik schrijf om mensen te inspireren het maximaal haalbare uit henzelf te halen. Mijn gedachtegoed ligt vast in de boeken die ik uitgeef binnen de MENS-serie: - Succesvol Ondernemen - Maak werk van je dromen - Brokjes inspiratie - Solliciteren! Of eerst aan het werk?

4 gedachten over “FAQ: Hoe krijg ik het ziekteverzuim naar beneden?”

 1. Hoe zou het komen dat het verzuim in het MKB veel lager is dan bij de overheid en (middel) grote bedrijven? Volgens mij heeft dat vooral te maken met betrokkenheid, korte lijnen en verantwoordelijkheidsbesef aan twee kanten.

  Liked by 1 persoon

  1. Dirk, allereerst dank je wel voor je reactie.
   Ik denk dat wat jij schrijft absoluut meespeelt voor het bereiken van een lager ziekteverzuim. Dat heeft vooral te maken met de binding die je ervaart met de organisatie en het nemen van je eigen verantwoordelijkheid hierin.
   De vraag die dan bij mij gelijk dan naar boven komt, is:
   Is dat dan alleen weggelegd voor de MKB bedrijven en niet voor die grote(re) organisaties?
   Dat gaat er bij mij niet in. In denk dat elke organisatie in staat is om dit te realiseren. Dat vraagt veel van alle betrokkenen; directie, management en medewerkers. En het is een flinke koerswijziging ten opzichte van wat nu de geldende norm is binnen het management; “vertrouwen is goed, controle is beter.”
   Genoeg voer om een hier een mooie boom over op te zetten 😉

   Like

   1. Dirk O. heeft budget over en Benno R. gaat weer even een geldboompje opzetten, hahaha. Hoe kan het toch al die zieke ambtenaren…Het is overheidscultuur een hoog ziekte verzuim, iedereen doet het, een paar weekjes ziek inplannen en controle is er dus niet, stel je voor….

    Like

   2. Beste Oebele, ik twijfelde even over of ik je reactie gepast vind of niet. En ik heb besloten hem toch toe te laten. Ondanks de negativiteit die er vanaf druipt.
    Al was het alleen maar om het symptoom te laten zien wat vanuit de historie gegroeid is en die jij nu op jouw eigen wijze verwoord.

    Uit je antwoord, Oebele, maak ik op dat je weinig respect hebt voor de ambtenaar. Klopt mijn waarneming? Ik hoor het graag nog even van je.
    Ja, de ambtenaren hebben lang over en voor ons nagedacht en wisten wat goed voor ons was. Dat geeft geen band. De menselijke reactie is dat we dan ons eigen ego op proberen te poetsen door tegen de gezamenlijke vijand aan te trappen. In jouw reactie is dat de ambtenaar. Maar dat had net zo goed een andere groepering kunne zijn.

    En klaarblijkelijk functioneer ik voor jou, Oebele, als representant van de geldgraaiers. Ik ben wel heel benieuwd wat ik dan precies gedaan heb om die twijfelachtige eretitel van jou opgespeld te mogen krijgen. Ik heb het vermoeden dat je mij nog niet persoonlijk kent.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s